Assalammualaikum, kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang :) Trimaz singgah blog Iz ^^ Tinggalkan jejak yaw! ;D

Ayat Bergerak

Assalamualaikum..

wow.. pergh!! ayat bergerak !!
ni adalah simtom orang yang teramat jakun apabila tengok ayat bergerak... ^^
samalah dengan Iz ^^

nak buat tak? senang je..

Log in ► Dashbord ► Design ► Add/gadget ► HTML/Javascrpit

<div><marquee>ayat bahagia korang!</marquee></div><div>

Save~

kredit from: Farah Balqish

Button Like Facebook

Assalamualaikum..
Button like facebook

Dashboard ► Design ► Edit HTML

klik kotak yg kecil seciput tu jadi Thick ..
tekan Ctrl lepas tu F nanti keluar kotak ajaib ^^

cari <data:post.body> atau <data:post.body/>

lepas tu copy dan paste benda ni kat bawahnya..

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px'/>

preview. dan save!


Video!!

As salam..

hari ni kami *jap spe kami???* P.P.I.M anda tau? tau kan? kan? kalau anda dah tau bermakna saya tak perlulah menjelaskan perkataan/huruf/maksud tu.. kan? *sambung balik* kami tengok wayang .. ya.. "wayang" hehehe ^^ nasib baik f.o.c *free of charge* *lemah bahasa british* "wayang" kawad kaki.. kawad kaki.. kawad kaki.. kawad kaki.. kawad tangan tak da ka? penatlah kaki ni.. sian kaki ni.. padan muke ko! tulah jap.. ape yg saya tengah bebelkan ni? ambaikan kerana tiada berkaitan yang hidup atau yang sebaliknya..

ni ha.. "wayang" yang kami tengok..



memang kagum kami.. nanti kami buat formasi bentuk ♥ .. hehehe ^^ yang bolgwalking/pembaca lelaki jangan pikir lain.. tara baik ma.. kami punya baju cantik sebab pink.. pink?? adoi!!!! dahlah tak ske ngan warne pink.. yang pi masuk unit beruniform berwarna pink ni apesal? ntahlah.. ^^

okey ar.. nak men"download" lagu bunkface ^^
da~

Kawad kaki!

As salam..
sekian lama sudah tidak mengemas kini blog yang teramat hud uh.. maka dengan ini saya dengan tak berapa rajin dan tak berapa malas dan tak berapa tahu guna bahasa yang sesuai untuk menaip laporan pada hari ini dengan segala tak berapa hormatnye dipersilakan... :P

Pada petang yang agak terik lagi maha panas... saya bersama 29 plantun PPIM berada di SMK TBR (1) pada jam 3.45 petang. Saya bersama 3 manusia ni sempat ronda sekolah. (memang tabiat kami). Kami dipaksa oleh "dia" untuk berkawad di tengah gelanggang bola jaring/ sepak takraw/ badminton/ bola keranjnag/ ape lagi? ^^

tapi .. baiknya sebab ada pasukan hoki datang "menghuru-hara"kan keadaan.. Yeah! *lagaknya kami terpaksa ke laman ilmu* korang tau tak pemende tu laman ilmu? tau? okey2lah.. laman ilmu tu semua dh tau tu bukan makanan dan bukan padang.. laman ilmu = tapak perhimpunan.. got it? *hish. gne bahsa british.. ni sume salah ezrai.. kn dh kne bahasa british*

bla...bla..bla..

apa??!! jadi plantun tetap? bukan ke saya jd plantun simpanan?? huhuhu..
yeah!!!
but *bahas british ezrai*
nak jadi "pencuri gambar" ... nasiblah..
da~

Entry Khas- Fatwa dan hukum menyambut April Fool


Presiden Persatuan Ulama Dunia, Dr Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi menyebut:

Menipu adalah satu sifat yang buruk. Ia tidak layak diamalkan oleh manusia yang berakhlak dan beriman. Bahkan ia adalah satu petanda kemunafikan. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda : Orang munafik mempunyai tiga ciri : Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]

Rasulullah SAW memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda SAW bersabda: “Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Rasulullah SAW juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani]. Sebahagian hadis Nabi SAW turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah SAW bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]

Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang dalam apa bentuk pun. Sambutan April Fool adalah dilarang kerana 4 sebab :

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.

4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.

Sheikh Atiyyah Saqr pula menyatakan :

Adalah menjadi kesepakatan kesemua agama dan akal yang waras bahawa kejujuran itu satu kebaikan, dan penipuan adalah lawannya. Untuk menyatakan kebenaran, kata-katamu hendaklah menerangkan realiti, sedangkan untuk menyatakan penipuan adalah dengan menyampaikan apa yang bercanggah dengan apa yang kamu katakan mahupun lakukan. Seburuk-buruk pendustaan adalah sumpah yang palsu, bahkan itu adalah satu bentuk kemunafikan.

Penipuan adalah dilarang kecuali ia dilakukan dalam keadaan darurat. Di dalam kes tersebut, kaedah “darurat menjadikan yang haram harus” digunakan. Darurat hanya boleh diambil apabila tiada pilihan lain. Salah satu bentuk penipuan yang dibenarkan ialah apa yang kita panggil sebagai helah, iaitu menggunakan perkataan yang membawa lebih daripada satu maksud.Umat Islam mungkin boleh mengambil pemahaman yang positif daripada penafsiran perkataan (yang mempunyai dua makna) tersebut.

Diriwayatkan bahawa penipuan dibenarkan untuk memberikan manfaat, bukan untuk melakukan kerosakan. Rasulullah SAW bersabda: “Seseorang yang mendamaikan di antara dua insan dan berkata perkara yang baik, walaupun ia tidak benar, bukanlah seorang penipu.” [HR al-Bukhari dan Muslim].

Ummu Kalsum binti ‘Uqbah turut berkata, di dalam tambahan lafaz ke atas hadis itu, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membenarkan menipu kecuali di dalam tiga situasi iaitu ketika perang, untuk mendamaikan di antara dua pihak yang bertelagah, dan perbualan biasa antara suami isteri.” Apa yang dimaksudkan dengan perbualan biasa antara suami isteri ialah untuk meredakan kesusahan di dalam kehidupan.

Sheikh Shalih Fauzan menyatakan :

Penipuan adalah tidak dibenarkan langsung, pada bila-bila masa sahaja. Bahkan adalah tidak dibenarkan untuk meniru orang kafir dan menjadi seperti mereka, sama ada pada hari April Fool, mahupun pada hari-hari yang lain. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia sebahagian daripada mereka.”

Berdasarkan fatwa-fatwa di atas, kita mendapati bahawa budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur [Solihinzubir].